Slik lykkes du med aksjer og aksjehandel

Aksjehandel er gøy, men ikke alle som leser denne bloggen er erfarne tradere. Derfor er det på sin plass med et kurs om handel med aksjer her!

Aksjer og aksjehandel
27. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Handle aksjer

For en trader som holder på med aksjehandel, er det å tape penger er nesten uungåelig, spesielt om du driver høyfrekvent aksjehandel (altså at du kjøper og selger aksjer ofte).

Velg en aksjemegler på nett

Det er mange aksjemeglere å velge blant. Noen har forholdsvis høy kurtasje og andre avgifter, mens andre igjen er nærmest gratis å bruke. I tillegg er det stor variasjon i handelsløsningen, altså den nettsiden eller programmet man bruker til å kjøpe og selge aksjer.

Se vår liste over anbefalte aksjemeglere på nett. Her finner du nettmeglere hvor du kan du kjøpe en rekke verdipapirer, blant annet norske og utenlandske aksjer, CFD (differansekontrakter), vlauta, råvare-papirer og børsomsatte fond. Dessuten kan du trade i indekser (for eksempel OBX på Oslo Børs).

Aksjemarkedet: Hvilken retning beveger det seg?

Noe man kan starte med som aksjespekulant, er å se på aksjemarkedet i helhet. Ikke nødvendigvis hele verdensmarkedet, men for eksempel fokuser på ett segment. Bruk gjerne Oslo Børs eller OBX, og studer hvilken retning markedet beveger seg. Det går enten opp (kalles Bull-marked), ned (kellse Bear-marked) eller sidelengs.

Aksjestrategier og analyse

Den beste strategien er ofte å satse på aksjer som stiger jevnt og trutt, solide selskaper som har en god aksjehistorikk. En annen mulighet er å satse på litt mer volatile aksjer (der aksjekursen har store svingninger innenfor en kortere periode). Det kan ofte være litt mer risikabelt.

Uansett må man gjøre forarbeidet og analysere selskapet. Det finnes primært to analyseformer: teknisk analyse og fundamental analyse.

  • Teknisk analyse går ut på å analysere aksjekursene i seg selv (historikken til aksjens kjøp og salg).
  • Fundamental analyse går ut på å studere selskapet i seg selv og de økonomiske omgivelsene rundt selskapet - slik som regnskap og børsmeldinger, utviklingen til konkurrenter og politiske rammebetingelser, bare for å nevne noe.

Det er best å lære seg litt av begge disse teknikkene, fundamental- og teknisk analyse. Det du kan begynne mer er å plukke ut ett selskap, og så studerer du dette. Se på aksjehistorikken og lær deg selskapet å kjenne.

Øvelse gjør mester, også i aksjehandel

Den beste måten å lære seg aksjehandel på er nok gjennom øvelse. Du kan selvfølgelig plukke opp mye nyttig kunnskap i aksjebøker, men uten praktisk erfaring blir det vanskelig å finne et bruksområde for teorien.

Start derfor først med å prøve deg i aksjemarkedet, gjerne mer små pengesummer først. Så lenge du kun risikerer det du har råd til å tape skal det gå veldig greit.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Aksjehandel: Se hva vennene dine handler

Aksjehandel: Se hva vennene dine handler

Sosiale investeringsnettverk på nett er tjenester for tradere som ønsker å handle derivater av aksjer, valuta og mer, og som vil utnytte de sosiale fordenele som finnes på internett.

Nettside til aksjetrading

Nettside til aksjetrading

Hvilken nettside og tjeneste er den beste for den som ønsker å drive aktiv aksjehandel? Mange benytter banken og handler kun i aksjer, men en daytrader behersker mange finansinstrumenter og vil gjerne bruke mange handelstjenester på nett.

Aksjetips og aksjehandel

Aksjetips: Tips om aksjer og aksjehandel

Å begynne med trading i aksjer eller andre finansielle instrumenter kan være litt av en utfordring. Vi har derfor satt opp våre viktigste tips til hvordan du kan lykkes med trading.

Hvordan kjøpe aksjer

Hvordan kjøpe aksjer eller valuta

Mange lurer på hvordan de skal begynne når de skal handle valuta. Her er en guide som informerer om oppstart i valutahandel og mulige feil ved forex og valutatrading som man bør unngå.valutahandel.

Aksjer og aksjehandel

Aksjer og aksjehandel

De fleste vet at et aksjeselskap er delt inn i aksjer, og at ved å kjøpe noen av aksjene i et selskap blir du medeier i selskapet. Ved å kjøpe og selge aksjer om hverandre kan man spekulere i de konstante endringene i aksjekursene.

Kurs i daytrading og aksjehandel

Kurs i daytrading og aksjehandel

Nettmeglere på nett kommer i mange variasjoner. Noen er enkle, men fortsatt like gode. Andre tilbyr mange ekstratjenester som man ikke har behov for. Noen ekstratjenester, som gratis kurs i daytrading, er nesten alltid populære.

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.

Aksjehandel i praksis

Aksjehandel og valutahandel i praksis

Aksjehandel har lenge vært populært i Norge, men nå har også andre tradingformer blitt populære blant norske tradere og investorer.