Valutahandel for begynnere

Valutahandel er risikabelt, og selv om det kan medføre profitt er det vel så viktig å være klar over at det kan innebære tap: De fleste tradere taper faktisk penger.

valutahandel
27. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Aksjehandel

Valutaer er ikke egnet som pengeplassering (langsiktig investering), men heller et alternativ for profesjonelle aktører og spesielt interesserte som ønsker å drive med aktiv handel med valuta (kortsiktig trading).

Daytrading i valuta sammenlignet med plasseringer i andre valutaer

Den som sparer penger i bank, har allerede valgt en bestemt valuta som det skal spares i. For nordmenn er dette som regel norske kroner, men det er også mulig å spare i andre valutaer.

Valutatrading kan ikke på noen måte sammenlignes med sparing i andre valutaer.

Dersom man sparer på høyrentekonto i Norge, er det vanlig at man sparer i norske kroner. Sparing i bank innebærer mer enn at man bare får renter på pengene sine, det innebærer også at man sparer i en bestemt valuta - i dette tilfellet, norske kroner.

Hvis man har tro på den norske kronen, så er det ikke feil å spare i bank. Derimot, hvis man er bekymret for fremtidsutsiktene til den valutaen man sparer i, så er det et dårlig tegn. Islendinger som sparte islandske kroner på høyrentekonto under finanskrisen i 2008 ville nok gjort det annerledes i dag.

Når vi sammenligner verdien til valutaer, så må de sees i forhold til hverandre. For eksempel, US dollar og norske kroner (USDNOK), dette er et valutapar der verdiene til den ene valutaen står i forhold til verdien på den andre valutaen.

Sparing i valuta er noe helt annet enn daytrading og aktiv handel med valuta. Dette kommer vi tilbake til.

Hva er penger?

På ett tidspunkt kunne du få 5 kroner for $1 dollar, en annen gang kan du kanskje få 8 kroner for den samme dollaren.

Penger er ikke verdt mer enn hva det representerer. En og samme dollarseddel er fysisk sett den samme i dag som i morgen, men verdien som denne representerer er i konstant endring. Papiret i seg selv har ingen verdi, det er hva penger representerer som har verdi.

Hvordan begynne med valutahandel?

Selv om man forstår hvordan profitt og tap kan forekomme i valutamarkedet, er det dermed ikke sagt at man har det som behøves for å lykkes som trader.

Et valutapar, for eksempel USDNOK, vil aldri ha en konstant verdi. Valutakursen er i stadig hele tiden. Utfordringen blir altså å predikere hvilken valutakurs som kommer til å styrke seg innenfor et gitt tidsrom.

Dersom du ønsker å spekulere langsiktig USDNOK, må du ha en formening om hvilken valuta av de to (USD og NOK) som kommer til å styrke seg. Tror du at USD vil være mer verdt enn NOK i fremtiden, så handler du USD med NOK. Som du ser, en valutahandel innebærer et samtidig kjøp og salg. Du kjøper en valuta, i bytte mot en annen.

PÅ den måten er valutahandel ikke ulikt aksjehandel. Man bytter bare to "ting". I aksjehandel byttes penger mot aksjer. I valutahandel byttes penger av en valutasort (f.eks NOK) mot penger av en annen valutasort (f.eks USD).

Du tjener altså penger på valutahandel ved å kjøpe en valuta som styrker seg i verdi i forhold til en annen valuta.

Hvilke valuta er lønnsomt å kjøpe?

Så kommer vi til et enda større spørsmål: Hvilke valutaer er profitabelt å kjøpe og selge?

Det korte svaret her er at ingen vet dette. Det er nettopp derfor det omtales som spekulasjon.

For å gi gode prediksjoner på fremtidens valutakurser kan man analysere markedet, og selv om man aldri kan vite sikkert hvilken valuta som vil gå opp i verdi, finnes det aksepterte metoder som benyttes i det finansielle miljøet for å analysere markedet.

Vi inndeler ofte i to former for analyse: den tekniske varianten, og den fundamentale varianten.

Teknisk analyse går ut på å studere historisk utvikling til valutakursene. Vi ser på valutakursen tilbake i tid for å kunne si noe om valutakursene i fremtiden. I finansmarkeder er denne formen for analyse svært utbredt, men har sine svakheter. Det er ikke mulig å forutse fremtiden på bakgrunn av fortiden. Likevel viser teknisk analyse at det veldig ofte er en sammenheng mellom historikk og dagens kurser.

Fundamental analyse går ut på å studere markedsforholdene. Dette går på makroøkonomi. Denne analyseformen er ofte langt mer komlisert, og analysene krever mer omfattende arbeid. Man ser på en hel rekke forhold som kan påvirke valutakursene, slik nypubliserte statistiske rapporter om for eksempel arbeidsledighet eller konsumprisindeks, politiske avgjørelser om for eksempel rentehevinger, og så videre.

Hvilken analyseform du velger får være opp til deg. Bruker du en god valutamegler vil du få alle de verktøy du trenger, og du kan selv velge om du skal drive med trading basert på teknisk analyse eller fundamental trading.

Hvor begynne med valutahandel

Det første man må gjøre, er å forstå risikoen: Innse at det er mulig å tape penger på dette, potensielt kan man tape alt man investerer. Først når du forstår risikoen, kan du avgjøre om dette er noe du ønsker å prøve.

Det neste man må gjøre, er å finne en god nettmegler. Mange kaster bort alt for mye tid hos dårlige nettmeglere, og noen mister også helt interessen for trading fordi de aldri finner en god nok megler (mange useriøse aktører finnes i markedet, og det kan være vanskelig å finne de virkelig gode meglerene på nett).

Utvalget av nettmeglere er stort, men det finnes bare noen få virkelig gode nettmeglere der ute. Det er komplett umulig å lykkes med valutahandel dersom man først ikke har tilgang til en seriøs og pålitelig online-megler.

Det finnes mange gode internasjonale nettmeglere. I løpet av årene har norske daytradere prøvd mange valutameglere, og det finnes mange gode, men enda flere dårlige.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Valutahandel guide

Slik begynner du med valutahandel og aksjehandel

Enten vi snakker valutahandel eller aksjehandel: Dette krever relativt lite startkapital, og de grunnleggende prinsippene er enkle å forstå. Les vår guide for nybegynnere om hvordan du begynner å handle aksjer og valuta.

Valutahandel for nybegynnere

Valutahandel for nybegynnere

Valutahandel krever begrenset med startkapital, og de grunnleggende prinsippene er enkle å forstå. Les vår lille guide om hvordan du begynner med å handle valuta.

Aksjer og valuta for begynnere

Aksjehandel og valutahandel for begynnere

Valutahandel og vanlig aksjehandel er relativt billig og enkelt å sette seg inn i. Man kan begynne med gratis demoer hos nettmegler, og etter at man er komfortabel med risikoen kan man satse egne penger på trading. Risiko vil det alltid være.

Valutahandel guide

Valutahandel: En generell innføring

Valutahandel kan være vanskelig å forstå for den som kun har handlet i aksjemarkedet. De fleste tradere i valutamarkedet handler med belåning og benytter derivater, og dette er en stor overgang for daytradere som tidligere kun har handlet aksjer. Her er en generell innføring til handel med valuta.

Ord og uttrykk

Aksjeordboken: Vanlige ord og uttrykk i aksjehandel

Her er noen vanlige ord og uttrykk som ofte benyttes av de som holder på med aksjer, valuta og valutahandel. Bli kjent med terminologien som alle tradere bør kunne.

Valutahandel introduksjon

Introduksjon til valutahandel

Valutahandel går ut på å kjøpe og selge valuta. Valuta handles alltid i par, og du kjøper og selger samtidig.

Lykkes med valutahandel i Norge

Lykkes med valutahandel i Norge

Sliter du fortsatt med den gamle megleren din, men har ventet med å bytte? Nå er kanskje tiden inne for å revurdere hvilken handelsplattform du skal benytte.

Valutahandel skole

Din første leksjon i valutahandel

Vet ikke hva "Forex" står for, men ønsker å lære mer om det? Velkommen til ditt neste steg! Vi vil gjøre det enkelt for deg å lære det grunnleggende om valutahandel.

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.