Hva er konsumprisindeksen?

Hva er konsumprisindeksen?
27. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Handle valuta

Konsumprisindeksen (KPI) måler effektivt svingninger i verdi for en bestemt gruppe av varer og tjenester kjøpt av husholdninger. I USA måler KPI dette mot dollar og valutaens verdi.

Det er to hovedkategorier som kommer inn under CPI: kjerne KPI og non-core KPI. Forskjellen mellom de to, er at mat og drivstoff prisene er ekskludert fra det tidligere, kjernen KPI. Kjernen KPI også en tendens typisk å være mer viktig i øynene til investorer og tradere. Dette er fordi både matvarepriser og drivstoffpriser kan variere betraktelig hver måned og så er det mer effektivt ved bruk av KPI for fundamental analyse, for å utelukke disse prisene.

Konsumprisindeksen er viktig fordi det gir tradere og investorer å holde seg oppdatert med nivået på inflasjonen i den amerikanske økonomien og inflasjonen i USA er åpenbart kommer til å påvirke den amerikanske dollaren og dens verdi. Hvis prisene går opp i USA så gjør USA inflasjon: som vil bety at du kommer til å få mindre bang for your buck, som fører til verdien av US dollar minkende. I Forex trading, er inflasjonen i hovedsak kostnaden ved å holde en valuta. Inflasjon betyr at du taper penger på grunn av gradvis økende priser i en økonomi som nevnt før. Så, tradere og investorer ser først og fremst å handle og investere i valutaer med lav inflasjon og helst med høyere rente. Med lav inflasjon og høy rente, mister en handelsmann eller investor minst penger og vinner mange penger, rett og slett.

KPI er vanligvis publiseres hver måned på rundt slutten av hver måned. Dataene som blir frigitt for forrige måned. Konsumprisindeksen er en lagging indikator, men det gjenstår likevel viktig å tradere og investorer når drive fundamental analyse - KPI kan være svært nyttig.

Sammendrag: konsumprisindeksen er delt inn i to ulike kategorier: kjerne KPI og non-core KPI. Kjernen KPI er mer viktig for tradere og investorer som den ekskluderer volatile mat-og drivstoffpriser. I USA tjener KPI å holde tradere og investorer up-to-date med den amerikanske økonomiens inflasjon. Dette hjelper oss alle til å avgjøre hvorvidt det er verdt enten kjøpe eller selge USD. Selv om det er viktig å huske at inflasjonen samt renter er bare blips på radaren for mange tradere og investorer, spesielt for dem som bare handel eller investere på kort sikt. Men, da handel i det lange løp, betyr det alle legge opp. For f.eks Dersom inflasjonen er 4% og noen har $ 1 million, vil de miste 4% av det på grunn av inflasjon, som er et tap på $ 40,000 eksklusive interesse laget. Som nevnt før allerede, KPI utgis hver måned i året mot slutten av hver måned - KPI utgitt representerer forrige månedes data. Endelig er KPI viktig for alle tradere og investorer og er en nødvendig del av fundamental analyse.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.

Valuta programmer

Valuta programmer

Å gjøre nøyaktige analyser er en forutsetning for å tjene penger på valutahandel. Det er ikke mange som er i stand til dette, og det krever at man samler inn store mengder data, analyserer disse data og tolker resultatet.

Valutarobot

Valutarobot

En handelsrobot er et automatisk trading system og hensikten er å tjene penger, eller oppnå avkastning, på valutahandel. I mange tilfeller er det likevel det motsatte som skjer, og man taper penger.

Programmer for valutahandel

Programmer for valutahandel

Det finnes mange programmer for valutahandel og annen finanshandel. I dag trenger du ikke laste ned eller installere noen programmer, fordi din nettmegler allerede tilbyr alt du trenger direkte i nettleseren.

Valutakurser

Valutakurser

Hva bestemmer prisen på en valuta i forhold til en annen valuta? Hvor kan du tjene penger på svingninger i valutakurser? Svaret finnes her.

Valutamarked

Valutamarked

Valutamarkedet er døgnåpent og desentralisert, til forskjell fra aksjebørser verden over som har bestemte åpningstider og er sentralisert. Les mer om det spennende valutamarkedet her.

Valutatrading

Valutatrading

Valutatrading innebærer høy risiko, spesielt dersom man handler ved derivater som CFD. For noen tradere er det nettopp dette som er ønskelig, fordi dette også gir mulighet til høyere avkastning.

Valutahandel

Valutahandel

Å handle valuta med det formål å tjene penger er ikke noe som passer for alle. Spekulanter og valutatradere kan gjøre seg gode penger i valutamarkedet, men før man begynner må man forstå risikoen.

Verdens største finans marked

Verdens største finans marked