Slik svindler de deg på nett

Svindel og bedrageri på internett har i dag blitt et omfattende problem. Offeret som blir svindlet kan være en naiv person, men i mange tilfeller er det ironisk nok en person som tror han er for smart til å bli svindlet som blir lurt trill rundt.

svindel internett bedrag

Svindel på internett: Svindlere angriper deg fra alle kanter på internett. Les hvordan du kan unngå phishing, nigeriansk svindel, nettauksjon svindel, og andre svindelmetoder.

16. september 2024 av TJEN 1 MILLION / Svindel

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

Internett blomstrer nå for fullt, over ti år etter dot-com-boomen. På internett er det mulig å tjene mye penger, og det er slett ikke bare redelige forretningsfolk som har forstått dette.

Svindlere fra øst, vest, nord, og sør har funnet måter å tjene ulovlige penger på nett.

Det beste du kan gjøre deg for å sikre deg mot online svindel er å få kunnskap om hvordan svindlere opererer på nettet. Slik kunnskap gir deg en bedre beskyttelse enn hva noe anti-spyware eller andre sikkerhetsprogrammer kan gi deg.

Internett kriminaliteten er økende om dagen. Svindelen er imidlertid ganske lett å kjenne igjen når du først er klar over hva som foregår.

Vi har laget en oversikt over de mest utbredte svindelforsøk og svindelkonsepter på internett i dag.

Svindel med videresendelse av produkter

Du blir kontaktet eller på andre måter blir oppmerksom på en utenlandsk bedrift eller person som trenger en person (deg) til å motta varer i posten, og videresende disse til andre utenlandske adresser. Det kan også være aktuellt å motta kontanter som du setter inn på din bankkonto. For dette får du en prosent av varene eller pengene som blir videresendt.

Produktene du mottar blir kjøpt med stjålne kredittkortoppslysninger fra pishing. Du videresender disse produktene til svindlerene. Hvis det er penger du overfører, så kan det være utbytte etter ran eller annet tyveri.

Før svindlerene blir ferdige med deg, kan det hende de tømmer bankkontoen din også ved bruk av phishing.

Premie-svindel

"Gratulerer, du har vunnet en Ipad!"

Du får en e-post eller ser en annonse der det står at du har vunnet en gjenstand, eller penger, eller en reise eller noe annet. For å motta premien må du fylle inn dine kredittkort-oppslyninger til å dekke portoutgifter og ekspedisjonsgebyr.

Din premie får du aldri, men du har blitt utsatt for et identitetstyveri, og dine personopplysninger har blitt stjålet og disse kan brukes til å tappe deg for penger eller din identitet kan bli misbrukt.

Svindel på nettauksjon

Den vanligste måten å svindle på nettauksjon er å auksjonere ut en gjenstand eller tjeneste som ikke finnes. Du betaler, men får ingenting.

En annen måte å svindle på nettauksjon, er å villede kjøperen til at produktet er noe annet enn hva det er. Et eksempel er en kvinne som auksjonerte bort det som så ut til å være mobiltelefoner, men i realiteten var det bare et bilde av en mobiltelefon printet ut på et A4-ark, noe hun hadde spesifisert i auksjonen med veldig liten skrift (det hjalp henne imidlertid IKKE når saken kom for retten).

Tips for å unngå å bli svindlet på nettauksjoner:

  • Produkter som selges svært billig i forhold til markedspris. Dette kan være tyvgods, replika / etterligninger av merkevarer. Det kan være svindel der du ikke får produktet, eller du får noe helt annet enn det som var annonsert.
  • Brukere av nettauksjoner med mye dårlig omtale.
  • Brukere uten tidligere omtale.
  • Brukere med bare få positive omtaler (kan være lagt inn av samme svindler)
  • Annonser der det ser ut til at du får et produkt, men du får bare en rabattkupong for å kjøpe et produkt billigere.
  • Utpressing: Svindlere kan presse deg ved å gi deg negative karakterer, eller andre former for utpressing.

Phishing svindel

Pishing kan være en langt mer avansert form for svindel, men finnes også i enklere former.

Denne svindelen utføres slik at du mottar en e-post fra noe som ser ut til å komme fra din bank, en nettside som du er medlem på (for eksempel FaceBook eller en datingside), fra en post-tjeneste, eller annet. I mange tilfeller kan de ikke vite hvilke tjenester du bruker, men e-post kan sendes ut til millioner av mennesker, og noen av disse vil bruke disse tjenestene. Neste gang noen forsøker phishing svindel på deg, kan det like så godt se ut til å være en e-post fra din norske lokalbank.

I e-posten du mottar står det ofte at du må gjøre noe, og du må gjøre det raskt. De kan, ironisk nok, advare deg mot svindelforsøk, eller det kan stå at du må lage nytt passord til nettbanken, eller du kan få en e-post fra en nettbutikk der det står at din ordre ikke ble prosessert og du må oppgi dine kredittkort-opplysninger på nytt. I e-posten får en link, du klikker på denne, og det ser ut til at du kommer til den autentiske siden.

For eksempel kan det se ut til at du har kommet til bank.no, alt grafisk design ser ut som på den ekte nettbanken, og innloggingsrutinene er de samme. Selv nettadressen (URL) kan være ganske lik. Kanskje ser den slik ut:

https://bank.no.login&usr8923679824872423243.scamsite.ru

Se en gang til på adressen over. Det er ikke en side som går til bank.no, men en side som går til domenet scamsite.ru. Adressen er gjerne enda lengre, slik at du ikke engang vil se navnet på domenet.

Domenet kan være så nytt at nettleseren din ikke har en sikkerhetsadvarsel for dette domenet, og ingen annen sikkerhetsprogramvare kan advare deg i tide.

Når de har fått greie på denne svindelen, kan de allerede ha tømt din bankkonto.

Derfor skal du aldri klikke på en link i en e-post, selv fra de bedriftene du tror du stoler på. Det kan være et pishing forsøk.

Løsningen er å skrive inn adressen manuelt, og logge inn på vanlig måte hver gang.

Andre ganger kan svindlerne faktisk føre deg til den autentiske siden som de utgir seg for.

Du blir tatt til banken din, men de gjør det via en spesiallink slik at du får en popup i tillegg. Her ser du ingen adresse i det lille popup-vinduet, men bare adressen til nettbanken som ligger i vinduet i bakgrunnen. Da virker det hele veldig autentisk, og mange blir overbevist om at dette popup-vinduet også er en del av bankens egne sider, men dette er svindelsiden.

Det svindles for mange milliarder i slike phishing forsøk hvert år. Sprø deg selv neste gang: Ville denne tjenesten kontaktet meg på denne måten for å spørre meg om dette?

Nigeriansk svindel

Du mottar en e-post fra en scammer som forteller at han er en rik persisk prins, en nigeriansk forretingsmann, en som har arvet mye penger og som vil skjule det for familien sin, eller noe annet. Han må overføre pengene til en utenlandsk konto, og vil sende deg penger, men trenger din hjelp.

Du blir hans partner, og blir bedt om å disponere en konto hvor han kan sette inn pengene. Før pengene kan settes inn må du betale svindleren tusenvis av dollar i advokatutgifter, skatter, bestikkelser, eller andre gebyrer. Det som skjer er at du betaler disse pengene, og svindleren stikker av.

En annen variant er at du mottar en sjekk fra svindlerene, og du blir bedt om å heve den i banken, og overføre f.eks. 75% videre til en annen konto. Du får 25% av beløpet. Sjekken kan være på 100.000 dollar, og du overfører 75.000 dollar til svindlerene. Senere blir det oppdaget at sjekken var falsk, som du har hevet i banken. Dette er straffbart, og du har nå gitt svindlerene 75.000 kroner, samtidig som du høyst sannsynlig må belage deg på å tilbringe flere måneder i fengsel.

Dersom du blir bedt om å møte svindlerene i utlandet, er det ikke først og fremst fengsel og tap av penger som er den største faren. Mange offre for nigeriansk svindel som har reist utenlands har blitt drept.

Ikke alt er svindel

Internett er slett ikke så farlig som media skal ha det til. Er man oppmerksom og kritisk til det man ser på internett skal det mye til før man blir offer for svindel.

Nettet flommer over av gyllne muligheter for folk til å finne billige gjenstander såvel som gode forretningsmuligheter. Det er synd om svindlere skal skremme mennesker bort fra dette også, for internett er tross alt svært nyttig.

Lær mer om hvordan du kan bruke internett til å tjene penger på en trygg og sikker måte.

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).