Spare penger

Spare penger med noen enkle sparetips. Det kan være rimelig enkelt å spare flere tusen kroner i måneden. Penger spart er penger tjent vet dere!

spare penger

Spare penger og bli litt rikere for hver uke.

27. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Økonomi tips

Vil du spare penger? Svært få har full oversikt over forbruk, men med noen fornuftige sparetips kan du kutte kostnader på en effektiv måte uten at det påvirker din levestandard.

Myten om å spare penger

Mens noen overhodet ikke bryr seg om sparing, er andre veldig opptatt av å spare så mye penger som mulig.

Det som er vanlig å overse, er nemlig noe som er helt åpenbart:

Du blir ikke finansielt velstående eller rik bare ved å spare penger. Såklart kan du ikke bygge opp en formue, dersom du bruker alt du tjener, men her er et viktig poeng:

For å bygge opp en formue må du først lære deg to ting:

1. Hvordan tjene penger

Her finnes det flere muligheter enn hva det er plass til i denne artikkelen. Du finner mange gode tips om å tjene penger på hjemmesiden vår. Her finnes tips om hvordan du kan få ekstra inntekter, forretningsideer og hvordan starte bedrift med mer.

2. Hvordan investere mest mulig av det du tjener slik at du får høyest mulig avkastning.

Når du har begynt å tjene penger, er det på tide å innse at man ikke bare må spare av pengene man tjener, men at man også kan bruke penger som en katalysator til å tjene enda mer penger.

Det er i bankenes interesse at man sparer mest mulig i banken. Bankene tjener veldig godt på pengene dine, fordi de låner ut til en høyere rente enn hva du får igjen. Ta med inflasjon, skatt på renter, og eventuell formueskatt på toppen av dette, og du sitter igjen med veldig lite når du sparer penger i banken.

Her finnes det igjen mange alternativer, men de mest effektive vil være å lære seg å investere i slikt som aksjer og valuta. Siden det også er risiko for at man kan tape penger, lønner det seg å vite hva man gjør før man investerer pengene sine.

Sparetips

Her er noen gode sparetips til deg som vil spare penger:

  • Aldri kjøp noe du ikke trenger.
  • Kjøp tilbudsvarer, men kun hvis det er noe du faktisk trenger.
  • Ikke kjøp noe "fordi det er billig". Det er ikke et kjøpsargument. Hvis du ikke hadde ville hatt varen til fullpris, er det sannsynlig at det er noe du ikke virkelig har behov for selv om det er på tilbud. Gule plakater med påskriften "50%, Tilbud! Billig!" kan være en felle.
  • Betal ned dyr gjeld først (den gjelden med høyest rente).
  • Betal regninger innen forfall. Etter forfall påløper renter og gebyrer, dette er en helt unødvendig kostnad. Ha en buffer i bakhånd (for eksempel 3 månedslønner) i tilfelle uforutsette utgifter. Dette sikrer at du er i stand til å betale regninger ved forfall.
  • Samle alle lånene dine hvis du kan få gunstigere lånebetingelser som du sparer penger på.
  • Spar penger på lån, forsikring, strøm, mobiltelefoni og andre faste kostnader ved å undersøke om det finnes bedre tilbud. Bruk sider som finansportalen.no og telepriser.no og konkurransetilsynet.no. Og husk: ikke bruk penger på det du ikke trenger (eksempel: du trenger ikke en dyr trygghetsforsikring på en blender kjøpt på Elkjøp, du trenger ikke å varme opp boligen din om natten).
  • Spar X% av inntekten din hver måned. Spar på høyrentekonto i bank, aksjefond eller i mer risikofylte tradingformer som valutaspekulasjon.
  • Spar skatt ved å få med alle fradrag som du har krav på, og foreta skattegunstige justeringer i privatøkonomien. Betal eventuell restskatt før fristen, så slipper du renter der også.
Bli rik

Hvordan bli rik?

Har du noen gang tenkt på hvorfor du ikke tjener mer enn du gjør i dag? Finn ut hva du kan gjøre med det! Vi har her samlet noen ideer og tanker om det å tjene penger og bli rik.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.

Skatt

Skatt

Skatt er den største utgiftsposten du noengang vil få her i livet. Derfor er det svært viktig å orientere seg om skatteregler, lovlige smutthull, og muligheter for skattelette.

Raske penger

Raske penger

Vil du tjene raske penger? Vi har gjort en undersøkelse blant norske nettsider som gir råd om raske penger, og her er resultatet.

Gratis penger

Gratis penger

Skeptikere advarer mot at ingen gir bort penger. Men er dette egentlig riktig? Bli med oss og finn ut hvordan du kan få gratis penger.

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens er ikke noe du blir født med, men noe man kan lære seg. Lær deg å tenke på en ny måte som kan hjelpe deg til å tjene mer penger. Bli rikere med disse tipsene.

Selvangivelse

Selvangivelse

Selvangivelse av inntekt, utgifter, formue og gjeld gir grunnlaget for hvor mye du skal betale i skatt og avgifter til staten. Finn ut hvordan du kan få mest mulig fradrag i selvangivelsen, og les om fordelene ved elektronisk utfylling.

Forsikring

Forsikring: Disse forsikringene bør du ha

Det tilbys mange unødvendige forsikringer, men noen er nesten nødvendige. Les hvilken forsikring du bør du ha, og hvilke forsikringer som er nærmest verdiløse.

Falske penger

Falske penger

Produksjon av falske penger er ingen genistrek. Du blir sannsynligvis tatt, og det er en svært alvorlig forbrytelse. Finn ut hvordan du kan printe penger helt lovlig!