Forsikring: Disse forsikringene bør du ha

Det tilbys mange unødvendige forsikringer, men noen er nesten nødvendige. Les hvilken forsikring du bør du ha, og hvilke forsikringer som er nærmest verdiløse.

forsikring

Forsikring er et spørsmål om hva du ikke har råd til å miste. Forsikre det som er av størst verdi: deg selv, din familie og barn, ditt hus, bil, og eventuelt båt, hytte, og svært verdifulle gjenstander.

26. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Økonomi tips

Livsstil, familieforhold, og privatøkonomi varierer blant folk, og derfor er det heller ingen fasitsvar på mange forsikringsspørsmål. Likevel er det ett viktig spørsmål du må tenke over før du kjøper forsikring:

 • Vil min økonomi kunne bli ødelagt dersom jeg ikke har denne forsikringen?

Dette spørsmålet er et svært godt utgangspunkt, og du bør bruke det hver gang noen ønsker å selge deg en forsikring.

Hvis svaret på spørsmålet er "nei", så bør også ditt svar til forsikringsselgeren være "nei".

Hvis svaret er "ja", så bør du vurdere en forsikring av denne typen, men ikke benytt deg av det første forsikringstilbudet uten videre. Kontroller og sammenlign ulike tilbud på forsikringer.

Forsikring for det viktigste

Det som er aller viktigst for deg, og som kan gi deg en økonomisk kompensasjon om det blir borte, bør du vurdere å forsikre.

Hva er viktigst for "folk flest"?

 • Familien din og deg selv. Livet har en større verdi enn hva som kan måles i penger, men hva skjer når det som ikke skulle skje, skjer likevel? Sykdom, invaliditet, død. Til ulykker og store og uventede katastrofer og tragedier bør man forsikre seg selv og sin familie.
 • Arbeidsinntekt. Hva skjer om du ikke er i stand til å arbeide? Kan familien din klare seg uten arbeidsinntekten din? For folk flest er svaret nei, og du bør derfor forsikre deg mot at du mister arbeidsinntekten som følge av at du blir ufør.
 • Huset, bilen og tingene dine. Som regel er det nok å forsikre bolig, innbo, og nyere biler, eventuelt hytta, båten, dyrebare kunstverk og annet av større verdi som du eier. Du trenger virkelig ikke en forsikring for hver datamaskin eller mobiltelefon som du kjøper. I Norge er forbrukere velsignet med gode garantier, men om du er klønete og mobilen går i dass, så følger nok ikke privatøkonomien etter. De fleste har langt bedre marginer enn det.

Disse forsikringene trenger du

I klartekst betyr det at folk flest må skaffe seg følgende forsikringer:

 • Barneforsikring dersom du har barn. Barneforsikring er en veldig viktig forsikring, men som mange barnefamilier ignorerer helt. Har de ikke råd til denne forsikringen? Blir barnet ufør kan det være en enorm hjelp for barnet med en barneforsikring. Vurder også behovet for at barneforsikringen dekker stønad dersom barnet blir rammet av sykdom i en begrenset periode.
 • Livsforsikring gir etterlatte en forsikringspremie dersom den forsikrede dør. Alle, med unntak av enslige, bør ha en slik forsikring.
 • Uføreforsikring gir deg økonomisk kompensasjon om du eller noen i familien blir ufør.
 • Boligforsikring dersom du er selveier. Dersom du leier trenger du ikke tenke på denne, og dersom du bor i borettslag vil dette som oftest gå inn i husleien.
 • Innboforsikring er smart, og gir deg økonomisk kompensasjon dersom det blir brann, tyveri eller diverse andre hendelser som medfører at innboet ditt blir ødelagt eller borte.
 • Bilforsikring består av en ansvarsforsikring og en kaskoforsikring. Ansvar må du ha i Norge, det er lovpålagt, men kasko er undøvendig på eldre biler (bruk kontrollspørsmålet vårt for å finne ut om du trenger kasko; vil økonomien få seg en litt for kraftig smekk dersom bilen må på skraphaugen?). Delkasko forsikring koster mindre, og er et alternativ som dekker litt, for eksempel tyveri og glassrute, men ikke hvis bilen blir totalvrak.
 • Reiseforsikring er greit å ha. Det er en forsikring som mange faktisk får bruk for, i forhold til uføreforsikring eller boligforsikring som de fleste (heldigvis) slipper å ta ut premie på. Reiseforsikringen dekker sykdom ved reiser, tyverier, ulykker og mer.
 • Forsikring av båt, hytte, kunst og annet som ikke inngår i øvrige forsikringer. Dyre kunstgjenstander og båter kan være smart å forsikre. Hytte og fritidsbolig vil det som regel også være aktuelt å tegne en forsikring for.
 • Tilleggsforsikring: Vi har nå skrevet om forsikring for folk flest, men det finnes mange spesielle forhold. Er du selvstendig næringsdrivende bør du vurdere en tilleggsforsikring for sykdom og tapt arbeidsinntekt. Er du en vokalist som håver inn millioner på stemmen din, bør du vurdere en tilleggsforsikring.

Dette er ganske mange forsikringer, men et minimum dersom du vil være på den (for)sikre siden!

Forsikring du ikke trenger

Når det gjelder hvilke forsikringer folk flest ikke trenger, så svarer vi ganske enkelt: Alt det andre. Dette svaret kommer med mange forbehold og unntak selvfølgelig.

Glem å forsikre småtteri og det som gir deg lave forsikringspremier som ikke står i forhold til det du betaler forsikringsselskapet. "Trygghetsavtale" og verdiforsikring er noe du ikke trenger.

Har du en hund, katt, eller andre kjæledyr trenger du ikke forsikre dette da forsikringspremien er svært lav, og saueflokken er delvis forsikret gjennom Staten. Ved spesielle forhold, om hesten er en fremragende veddeløpshest kan det derimot være klokt å tegne forsikring.

Oppsummering

Kort oppsummert så må du forsikre det som betyr noe her i livet og som kan gi deg en økonomisk kompensasjon dersom du mister det: Familie, deg selv, arbeidsinntekt, hjem, bil, båt og verdifulle gjenstander.

Bli rik

Hvordan bli rik?

Har du noen gang tenkt på hvorfor du ikke tjener mer enn du gjør i dag? Finn ut hva du kan gjøre med det! Vi har her samlet noen ideer og tanker om det å tjene penger og bli rik.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.

Skatt

Skatt

Skatt er den største utgiftsposten du noengang vil få her i livet. Derfor er det svært viktig å orientere seg om skatteregler, lovlige smutthull, og muligheter for skattelette.

Spare penger

Spare penger

Spare penger med noen enkle sparetips. Det kan være rimelig enkelt å spare flere tusen kroner i måneden. Penger spart er penger tjent vet dere!

Raske penger

Raske penger

Vil du tjene raske penger? Vi har gjort en undersøkelse blant norske nettsider som gir råd om raske penger, og her er resultatet.

Gratis penger

Gratis penger

Skeptikere advarer mot at ingen gir bort penger. Men er dette egentlig riktig? Bli med oss og finn ut hvordan du kan få gratis penger.

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens er ikke noe du blir født med, men noe man kan lære seg. Lær deg å tenke på en ny måte som kan hjelpe deg til å tjene mer penger. Bli rikere med disse tipsene.

Selvangivelse

Selvangivelse

Selvangivelse av inntekt, utgifter, formue og gjeld gir grunnlaget for hvor mye du skal betale i skatt og avgifter til staten. Finn ut hvordan du kan få mest mulig fradrag i selvangivelsen, og les om fordelene ved elektronisk utfylling.

Falske penger

Falske penger

Produksjon av falske penger er ingen genistrek. Du blir sannsynligvis tatt, og det er en svært alvorlig forbrytelse. Finn ut hvordan du kan printe penger helt lovlig!