Selvangivelse

Selvangivelse av inntekt, utgifter, formue og gjeld gir grunnlaget for hvor mye du skal betale i skatt og avgifter til staten. Finn ut hvordan du kan få mest mulig fradrag i selvangivelsen, og les om fordelene ved elektronisk utfylling.

selvangivelse

Selvangivelsen består ikke lenger av en bunke med skjema og vedlegg på papir. I dag er det enklere enn noen gang å fylle ut selvangivelsen. Det kan imidlertid være en felle å bruke den ferdigutfylte selvangivelsen som hvilepute, da ikke alle selvangivelse fradrag er påført her.

26. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Økonomi tips

Skatt er din største utgiftspost, men det er det slett ikke alle som tenker over, ettersom det er arbeidsgiver som tar hånd om skattetrekket ditt.

Fordi du betaler en betydelig andel skatt og avgifter hvert år, er det viktig å lære seg hvordan du får maksimalt fratrekk på din selvangivelse.

Elektronisk selvangivelse

Elektronisk innsamling av denne informasjonen har delvis erstattet papir og skjemaveldet, Staten sparer flerfoldige millioner, og belaster norsk skog i langt mindre grad enn tidligere.

Viktigst for deg, er at elektronisk innlevering er mye enklere enn tidligere, det er nesten som å ha en skatte-konsulent sittende ved siden av deg når du driver med utfylling. Og skulle det dukke opp problemer kan du ringe Skatteetaten, og er det telefonkø ringer de deg gratis tilbake.

Utfylling av selvangivelsen har blitt svært enkelt, kanskje litt for enkelt?

Ferdigutfylt selvangivelse

Selvangivelsen er ikke ferdig, selv om den kommer ferdigutfylt. Du må som et minimum kontrollere at alt som står der er riktig. Videre bør du også påse at alle mulige fradrag er oppført, og om de ikke er det må du føre inn disse manuelt.


Alle som har en formue eller inntekt er pliktige til å levere en selvangivelse. De eneste som ikke er pliktige til å levere selvangivelsen er pensjonister som ikke har noen formue eller inntekt av betydning. Systemet med å levere selvangivelsen ble innført i Norge i 1911.

Fradrag selvangivelse

Alle fradrag i selvangivelse er viktig å få med. Det er mange muligheter for fradrag i selvangivelsen. Minstefradraget får alle arbeidstakere. Foreldrefradrag til foreldre. Fradrag for renter på lån. Fradrag for barnehage. Har du bidratt med penger til veledeighet til godkjente organisasjoner kan du også få skattefradrag.

Det finnes mange fradrag som du ikke bør gå glipp av, du kan få informasjon om dette ved å kontakte Skatteetaten.

Videre finnes det mange "kreative måter" å få lovlige fradrag på, men som det ikke blir opplyst om i klartekst av Skatteetaten. Hva du kan få fradrag for er avhengig av din situasjon, inntekt, jobb etc. Lever du et A4-liv finner du kanskje all relevant informasjon ved å lese en enkel brosjyre fra Skatteetaten, men mange vil ha store skattemessige fordeler ved å hyre inn en personlig skatteekspert.

En god skatteekspert kan du finne i regnskap- og revisorfirma, hos advokatbyråer, spesialiserte rådgivningsselskaper, og større selskaper har som regel egne skatteeksperter som du kanskje kan benytte deg av.

Særfradrag i tilknytning til utgifter ved sykdom er viktig å føre opp (må være over 9.000 kroner per år) i post 3.5.4. Det stilles en rekke krav til særfradrag i selvangivelsen, deriblant at det er en årsakssammenheng mellom sykdommen og de fradragsberettigede kostnadene. Ta vare på all dokumentasjon for disse utgiftene. Du kan få dekket medisiner, legekonsultasjon, klær, forsikring, fysioterapi, mat og mer.

Selvangivelse for næringsdrivende

Næringsdrivende skal ikke levere den ordinære selvangivelsen (selvangivelse for arbeidstakere og pensjonister). Som næringsdrivende må du levere en selvangivelse med tilhørende skjema.

Hvilke skjema akkurat du skal levere inn kommer helt an på din virksomhet, din selskapsform, om du har revisorplikt, osv.

Når du benytter altinn.no er det veldig greit å finne ut hvilke skjema du skal fylle inn. Du trenger ikke lenger lese side etter side for å finne ut hva som kreves av deg for å levere inn selvangivelsen for næringsdrivende. Alt du trenger å gjøre er å starte utfylligen på AltInn, og du vil få notiser som forteller deg alle krav.

Utfyllingen av selvangivelsen har blitt svært enkel, selv for næringsdrivende. Det er nok bare én god grunn til å hyre inn eksperter nå, og det er for å få gode råd til fradrag for skatt, tilbakebetaling av merverdiavgift, og andre spesialfradrag.

Fristen for å levere selvangivelse for næringsdrivende er 30. april hvis du leverer på papir, og hvis du leverer elektronisk selvangivelse er fristen 31. mai. Sleskaper kan levere fra og med 23. februar, og personlig næringsdrivende på internett fra 24. mars.

Utsettelse av selvangivelsen

Ønsker du å utsette innleveringen av selvangivelsen? Ta kontakt med skattekontoret (raskest svar får du ved å ringe 800 80 000, trykk på 1 og forklar din situasjon).

Her er et triks for å få utsettelse i 14 dager hvis du har Pin-kode til selvangivelsen: Gå inn på AltInn, gå til skjema for privatpersoner eller skjema for næringsdrivende og søk om utsettelse, du får da svar elektronisk ganske kjapt.

Hvis du ikke foretar deg noe som helst vedrørende selvangivelsen, vil Skatteetaten gå ut i fra at dine inntekter, formue, gjeld og utgifter er nøyaktig slik som de står i den ferdigutfylte selvangivelsen. Dette er en hvilepute for mange, men dessverre medfører dette også at mange ikke får de fradrag de har krav på.

Bli rik

Hvordan bli rik?

Har du noen gang tenkt på hvorfor du ikke tjener mer enn du gjør i dag? Finn ut hva du kan gjøre med det! Vi har her samlet noen ideer og tanker om det å tjene penger og bli rik.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.

Skatt

Skatt

Skatt er den største utgiftsposten du noengang vil få her i livet. Derfor er det svært viktig å orientere seg om skatteregler, lovlige smutthull, og muligheter for skattelette.

Spare penger

Spare penger

Spare penger med noen enkle sparetips. Det kan være rimelig enkelt å spare flere tusen kroner i måneden. Penger spart er penger tjent vet dere!

Raske penger

Raske penger

Vil du tjene raske penger? Vi har gjort en undersøkelse blant norske nettsider som gir råd om raske penger, og her er resultatet.

Gratis penger

Gratis penger

Skeptikere advarer mot at ingen gir bort penger. Men er dette egentlig riktig? Bli med oss og finn ut hvordan du kan få gratis penger.

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens er ikke noe du blir født med, men noe man kan lære seg. Lær deg å tenke på en ny måte som kan hjelpe deg til å tjene mer penger. Bli rikere med disse tipsene.

Forsikring

Forsikring: Disse forsikringene bør du ha

Det tilbys mange unødvendige forsikringer, men noen er nesten nødvendige. Les hvilken forsikring du bør du ha, og hvilke forsikringer som er nærmest verdiløse.

Falske penger

Falske penger

Produksjon av falske penger er ingen genistrek. Du blir sannsynligvis tatt, og det er en svært alvorlig forbrytelse. Finn ut hvordan du kan printe penger helt lovlig!