Skatt

Skatt er den største utgiftsposten du noengang vil få her i livet. Derfor er det svært viktig å orientere seg om skatteregler, lovlige smutthull, og muligheter for skattelette.

skatt skattefradrag

Skatt er det de fleste bruker mest penger på i løpet av livet. Finansieringen av samfunnet er din største utgiftspost, og selv boligkjøp blir småtterier i forhold. Det lønner seg å være god på lovlige skattetriks.

27. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Økonomi tips

Skatten i Norge er en skyhøy sammenlignet med de aller fleste andre land i verden.

Å redusere skatten er oppskrytt. Det mange heller budre fokusere på er hvordan man kan skape ekstra inntekter. Se for eksemel hvor raskt og enkelt det kan være å tjene penger på nett, selv uten at du trenger spesielle ferdigheter.

Få lavere skatt

Er du skattelei? Hvis du ikke trives med skattetrykket i Norge har du flere alternativer:

  1. Lure seg unna skatt. Selv om din moral tillater det, er skattesnusk vanskelig i Norge, og blir du tatt så får du en ganske tøff straff. Du kan bli etterlignet for skattesnusk 10 år tilbake i tid, og dette medfører en rentekostnad som kan gruse din økonomi.
  2. Flytte til Nord-Norge. Her får du lavere sats på toppskatt, og du får lavere skatt på alminnelig inntekt, særskilt inntektsfradrag, fribeløp, og nullsats på arbeidsgiveravgift. Hvis du har studielån kan du få ettergiving på lånet. Det er også et høyere trygdebeløp for barn i Nord-Norge.
  3. Flytt til en annen kommune. Kanskje er det skattefordeler i en annen kommune i Norge som vil være mer gunstig for deg enn den kommunen du bor i nå? Kommunalskatten varierer, noen kommuner er uten eiendomsskatt, enkelte steder finner du velferdstilbud som kan ha en stor økonomisk verdi for deg. Om det er aktuelt å flytte ut av kommunen av skattemessige grunner, kan du finn ut hvor det lønner seg å bo ved å besøke de kommunale nettsidene.
  4. Flagge ut av Norge. Høy skatt er hva det koster å bo i Norge. Hvis du mener at skatten er for høy, må du se på alternativene. Det finnes mange land hvor skattenivået er langt lavere enn i Norge, men alle land har sine fordeler og ulemper. Sverige og Danmark har faktisk et enda høyere skattenivå, men noe lavere levekostnad og myndighetene spanderer litt mer på svenskene og danskene.
  5. Bli politisk aktiv og påvirke skattetrykk i kommune og/eller Staten. Om du ikke ønsker en politisk karriere, kan du i det minste bruke stemmeretten for å stemme på partier som kjemper for redusert skatt.

Skatt og smutthull

Smutthull kan være lovlige, ulovlige eller i en gråsone (dvs ikke klart definert om det er lovlig eller ulovlig).

Regjeringen finner til stadighet på nye skattelover som skal tette smutthull, og like fort dukker det opp nye smutthull som gjør det mulig å tjene skattefrie penger. Utbytteskatt ble lite populær da den ble innført, men for den bevisste aksjonær er det fortsatt en enkel sak å omgå disse lovene ved å ta ut aksjekapital skattefritt.

Det finnes tusenvis av smutthull i skatteloven, men mange er nok lite aktuelle for folk flest. For å finne ut hvilke smutthull du selv kan benytte deg av kreves det bare to ting: intelligens og innsikt i skatteloven. Slik informasjon er ikke gratis, og ikke noe som allmenheten vet særlig mye om.

Det lønner seg å lete etter lovlige smutthull, og så holde kjeft om det.

Hvis du gjør Staten oppmerksom på et smutthull i skatteloven, vil Staten først vurdere omfanget og hvor mye de taper på dette smutthullet, og så vil de eventuelt gjøre det de kan for å hindre deg i å utnytte skatteloven.

Skattefradrag

I tillegg til smutthull bør du også finne ut hvilke fradrag du har rett på. De fleste fradrag er det lett å finne ut av, og mange kan trekke fra betydelige beløp slik at de sparer flere ti-tusen i året.

For noen kan det være nok å lese seg frem til hvilke fradrag man har rett på. Benytt Skatteetaten sine nettsider eller telefontjeneste, eventuelt ring til ligningskontoret ditt for å finne ut mer.

Leie inn en skatteekspert?

For å få maksimalt skattefradrag kan det være aktuelt å kjøpe konsulenttjenester hos en skatteekspert. Det koster noen kroner, men husk samtidig at skatt er det du bruker mest penger på i livet. Kanskje du skal bruke litt penger på å finne ut hvordan du kan betale mindre i skatt?

Bli rik

Hvordan bli rik?

Har du noen gang tenkt på hvorfor du ikke tjener mer enn du gjør i dag? Finn ut hva du kan gjøre med det! Vi har her samlet noen ideer og tanker om det å tjene penger og bli rik.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.

Spare penger

Spare penger

Spare penger med noen enkle sparetips. Det kan være rimelig enkelt å spare flere tusen kroner i måneden. Penger spart er penger tjent vet dere!

Raske penger

Raske penger

Vil du tjene raske penger? Vi har gjort en undersøkelse blant norske nettsider som gir råd om raske penger, og her er resultatet.

Gratis penger

Gratis penger

Skeptikere advarer mot at ingen gir bort penger. Men er dette egentlig riktig? Bli med oss og finn ut hvordan du kan få gratis penger.

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens

Økonomisk intelligens er ikke noe du blir født med, men noe man kan lære seg. Lær deg å tenke på en ny måte som kan hjelpe deg til å tjene mer penger. Bli rikere med disse tipsene.

Selvangivelse

Selvangivelse

Selvangivelse av inntekt, utgifter, formue og gjeld gir grunnlaget for hvor mye du skal betale i skatt og avgifter til staten. Finn ut hvordan du kan få mest mulig fradrag i selvangivelsen, og les om fordelene ved elektronisk utfylling.

Forsikring

Forsikring: Disse forsikringene bør du ha

Det tilbys mange unødvendige forsikringer, men noen er nesten nødvendige. Les hvilken forsikring du bør du ha, og hvilke forsikringer som er nærmest verdiløse.

Falske penger

Falske penger

Produksjon av falske penger er ingen genistrek. Du blir sannsynligvis tatt, og det er en svært alvorlig forbrytelse. Finn ut hvordan du kan printe penger helt lovlig!