Starte bedrift

Skal du starte bedrift? Mange har spørsmål om hvorda de etablerer firma. Skal du registrere et aksjeselskap, enkeltpersonsforetak, hvilket firmanavn skal du velge, hvordan registrerer du deg? Få svar på dine spørsmål om etablering.

starte bedrift etablere firma

Starte bedrift med to tomme hender, eller med millioner i ryggen? Hvor mye penger du starter med er ikke avgjørende for om du kan lykkes eller ikke.

27. mai 2024 av TJEN 1 MILLION / Tjen penger

Forretningsidé

Som alt annet må du starte med et utgangspunkt. For deg som skal starte bedrift er utgangspunktet en idé, og ikke en hvilken som helst idé, men en forretningsidé der du har en kort men god beskrivelse for hva du ønsker å selge og hvorfor dine kunder skal velge nettopp deg. Spesifiser gjerne også hvem dine konkurrenter og leverandører er.

Firmanavn

Valg av firmanavn bør tenkes godt igjennom. Finn noen gode forslag, og finn ut hva dine fremtidige kunder liker best. Det koster lite å gjøre noen gode analyser, og dette blir gull verdt senere. Det er kostbart å endre firmanavn når du er i drift. Da må du lansere din nye profil i markedet, bygge opp et nytt merkenavn, bruke penger på markedsføring, osv.

Et firmanavn er ikke nødvendigvis ditt varemerke. Firmaet kan hete Olsen International Business Services AS, men det trenger ikke være ditt viktigste varemerke. Kanskje selger de et produkt som heter "Business Reel Accounting", og det er dette produktet som dine kunder kjenner igjen.

Selskapsform for bedrifter

Det er ikke vilkårlig hvilken selskapsform du bør velge. Det er mange alternativer, men enkeltpersonsforetak og aksjeselskap er de vanligste, og mange ser også fordeler ved å starte et NUF.

Enkeltpersonsforetak (EPS) er aktuelt for individer som ønsker å begynne som selvstendig næringsdrivende. Du kan også ansette opptil 20 personer selv om du har et EPS. Passer best for lav-risiko forretningsideer, fordi du blir personlig ansvarlig for all gjeld i selskapet. Du må bokføre, men er ikke regnskapspliktig før du har en omsetning på 20 millioner. Du får ikke sykepenger før 17. dag med sykdom. Det er gratis å registrere seg.

Aksjeselskap (AS) krever minimum 100.000 kroner i aksjekapital. Et bra alternativ for deg som skal starte bedrift som involverer risiko, men det kan også være gunstig for dersom risikoen er liten. Du har begrenset personlig ansvar, og det er selskapet som er ansvarlig for gjelden, så du blir ikke perrsonlig ansvarlig dersom selskapet går konkurs.

Norskregistrert Utenlandsk Foretak (NUF) passer for de som ønsker fordelene med et AS, men som ønsker å unngå kravet til aksjekapital hos et AS. Det koster rundt 5000 for å registrere et NUF via et advokatbyrå, og du får da full assistanse. NUF brukes av mange virksomheter som ikke tåler dagens lys, og dette har medført at mange er skeptiske til NUF-registrerte selskap. Riktignok finnes det store norske aktører som også er registrert som NUF og for disse virker det å være helt uproblematisk.

Ansvarlig selskap / Delt ansvar (ANS / DA) er to selskapsformer der deltakerene har et personlig solidaritetsansvar for at gjelden i selskapet betjenes. I et selskap med delt ansvar er du bare ansvarlig for den prosentandel av gjelden som tilsvarer dine eierandeler i selskapet, for eksempel 20% eierandel vil gi deg 20% personlig ansvar for gjelden. I et ansvarlig selskap har alle deltakerene ansvar for gjelden, og hvis den ene ikke kan betale, så må den andre gjøre det. Dette er en selskapsform der du bør stole 100% på de som er med deg.

Samvirkeforetak har som aksjeselskap begrenset personlig ansvar og risiko, og medlemmenes økonomiske, forbruksmessige eller yrkesmessige interesser er bedre ivaretatt med en slik selskapsform.

I tillegg finnes det andre selskapsformer. Utenlandske selskapsformer kan ikke operere i Norge uten at man også oppretter et NUF. Du har også selskapsformer for lag og foreninger, kommandittselskap (KS) og diverse stiftelser.

Registrere bedrift

Hvordan du registrerer en bedrift kommer an på hvilken selskapsform du har valgt.

Et aksjeselskap registreres via altinn.no, en offentlig nettside hvor du kan sende inn nødvendige skjema. Før du begynner registreringsprosessen må du ha en bankforbindelse for selskapet og du må ha en revisorerklæring. Totalpris på etablering er ca 10.000 til 20.000 pluss krav til aksjekapital på 100.000 kroner (verdier trenger ikke nødvendigvis være i kontanter, anleggsmidler og andre eiendeler kan også aksepteres som aksjekapital).

Enkeltpersonsforetak er svært enkelt å registrere. Det er gratis og du kan være ferdig på 10 minutter. Det krever ingen kapital og finner all informasjon du trenger om registrering på brreg.no (Brønnøysundregisteret).

NUF er en litt mer komplisert sak, ettersom du da må registrere deg med minst to selskapsformer. Du registrerer for eksempel et britisk Limited Company sammen med et Norsk registrert utenlandsk foretak. Det krever da britisk adresse. Den vanligste måten å gjøre dette på er via et advokatbyrå som spesialiserer seg for slike registreringer. Prisen for registrering er som regel under 10.000. Det er mange kjeltringer som tilbyr bistand ved NUF registrering, vi anbefaler at du benytter et advokatbyrå som har fått gode omtaler fra sine NUF-klienter.

Tjene penger på din bedrift

Målet med alle bedrifter er å tjene penger. Hvis bedriften ikke tjener penger, så fortjener den ikke livets rett. Bedrifter som ikke tjener penger vil omsider gå konkurs. Virksomheten din må derfor være profitabel.

For å tjene penger over tid må du tilby noe som folk er villig til å kjøpe. Du må tilby verdier. De beste bedrifter gir mer enn kundene forventer.

God kundeservice er viktig. Du bestiller en pizza og får ikke bare verdens beste måltid, men også en kundeservice som overgår alt annet. Du kjøper en vare med produksjonsfeil, og som en beklagelse fra selskapet får du kostnadsfritt tilsendt deres toppmodell.

Pris er viktig. I dag er kundene bevisst på pris. Det betyr ikke nødvendigvis at du må være billigst, men du må ha en pris som kundene mener er riktig. Vær konkurransedyktig på pris, ellers er det bare å pakke sammen sakene dine.

God ledelse er en forutsetning for suksess. Har du ansatte må de også være kompetente, og motiverte. Produktene dine må tilfredsstille kundens kvalitetskrav, og det må være etterspørsel etter et slikt produkt i markedet.

Alle bedrifter har en visjon om suksess. Det handler til slutt ikke bare om å tjene penger, men å være en bedrift av betydning. Gjøre verden bedre for sine kunder. For at en bedrift skal bli vellykket må de ha et konkurransefortrinn. Det må være fordeler for at noen skal bli kunde hos akkurat din bedrift. Det har blitt skrevet mye om suksess i bedriftslitteraturen, men i praksis er det ingen endelig fasit på hvordan du skal gå frem.

Nettsider du kan tjene på

Sidene som hjelper deg å tjene penger på nett

Er du en av de mange som gjerne kunne tenke deg å tjene litt ekstra penger på nett? Eller kanskje drømmer du om å tjene en formue på dine online-aktiviteter? Her er nettsider som kan hjelpe deg et godt stykke på vei!

Valutahandel

Valutahandel

Valutahandel består i å handle valuta og spekulere i valutakurser. Dette innebærer at du må risikere egne penger, men den som behersker valutahandel kan tjene veldig mye penger, gjerne på kort tid.

Vinne i lotto

Vinne i lotto (usannsynlig)

Her er noen tips som faktisk kan øke dine sjanser til å vinne i lotto hver gang. Det er ikke riktig at du trenger flaks for å vinne i lotto. For å tjene penger på lotto må du få oddsene på din side.

eToro gratis demo

Prøv eToro (Gratis demo)

Super-populære eToro har millioner av brukere, og har blitt en favoritt blant tradere i Norge. Her kan du prøve en gratis demo av eToro (bytt til en ekte konto og handle med egne penger når du ønsker).

Bli rik fort

Bli rik (fort)

Vi har laget en plan til hvordan du kan bli rik. Denne planen er ingen garantert vei til suksess, men kanskje kan du likevel bli rik fort hvis du prøver disse tipsene!

Lettjente penger

Lettjente penger

Det finnes noen muligheter for lettjente penger, men det er ikke mange. Her ser vi på hva du kan gjøre for å tjene penger lett, raskt og uten spesiell kompetanse.

Tjen penger på internett

Hvordan tjene penger på internett

Mye rart har blitt skrevet om det å tjene penger på internett - mye er bløff, tull og svindel! Her er en liten guide som lærer deg hvordan du virkelig kan bruke internett til å tjene penger.

Aksjer, valuta, mm.

Handle aksjer og valuta

Aksjehandel og valutahandel gir deg mulighet til å tjene mer penger med de pengene du allerede eier. Alt du trenger å gjøre er å handle aksjer eller valuta som stiger i pris.

Tjen penger online

Tjen penger online - de beste linkene!

Her er noen utvalgte linker til tjenester og nettsider som omhandler det å tjene penger online. Det finnes ingen garantier for at våre lesere vil tjene penger på disse sidene, men oppfordrer hver enkelt å undersøke de muligheter som er av interesse.

Bli millionær

Vil du bli millionær?

Vil du bli millionær? Finn ut hva som er hemmeligheten til å bli dollarmillionær. Les om den spennende og morsomme veien du må gå for å tjene opp en formue på 6-7 millioner kroner.